Projects

King’s Stables Road

Grassmarket, Edinburgh

CLIENT: Campus DM & Peveril Securities / Bowmer + Kirkland

SECTOR: All, Hotel & Leisure, Masterplanning, Residential, Student Accommodation

VALUE: £40M

STATUS: Complete

King’s Stables Road is a leading example of a mixed-use development that successfully integrates a true mix of uses into a sensitive, historic city centre. The comprehensive redevelopment of the former Council Cleaning and Street Lighting Depo and an adjacent nightclub has wholly redefined a forgotten corner into a vibrant and culturally significant quarter of Scotland’s capital.

Defined in the Local Authority’s brief for the site, but also key to achieving social and economic value, was the delivery of a mix of uses that combined in synthesis to transform a location previously chosen as a backdrop to cult films such as Trainspotting into a thriving neighbourhood better suited to its setting within a Unesco World Heritage site.

The completed development comprises of a 7-storey apartment block, a premium student accommodation scheme that includes a private roof terrace, a 4*apart-hotel that breaks down in scale to offer a series of studio apartments, garden flats and townhouses, four ground floor units which offer over 5700sqft of commercial space that activate what was a particularly undesirable street; all set around a series of public and semi-private courtyards that reconnect the iconic Grassmarket with the city’s commercial West End.

Responding to the different aspects on each elevation, thoughtful detailing offers occupants their own vistas to enjoy the historic location. Individual corner, bay windows allow east-facing occupants a window seat platform to enjoy the proximity of the castle while the dynamic roofscape while setbacks on the upper floor offer communal and private roof terraces, providing exclusive views of Edinburgh’s world-class cityscape.

Improved public realm gives occupants and the wider public the opportunity to weave their way through reopened historic closes and well-lit courtyards. This experience promotes greater connectivity and features elements of historical interpretation, a result of the regular community and stakeholder engagement, enhancing the development’s sense of place and underlining the importance of considered, sustainable urban design.

Photos courtesy of Paul Zanre
For more project news please see Baird’s Close Two Shortlisted and subsequent BC2 Wins Private Halls of Residence of the Year
For more information on the associated developments please see, Baird’s Close One, Baird’s Close Two, and King’s Stables Courtyard

we let our buildings speak for themselves

TWITTER  +  INSTAGRAM

Cookies & Privacy  |  T&Cs  |  © 2020  |  Website cbd